El caso del Poble Nou de Benitatxell (Alacant)

Nota sobre les informacions que s'estan difonent en període pre-electoral

        Ens estan arribant preocupants afirmacions sobre el conveni que té signat la Fundació amb Poble Nou de Benitatxell.

        En primer lloc hem de dir que contràriament al que s’afirma en les informacions que s’han difós, no hem rebut cap petició d’informació per part de l’Ajuntament, però atès que ja s’estan difonent informacions a través d’alguns mitjans locals estimem oportú fer públics alguns aclariments importants: 

                            1. Tal i com es disposa en els nostres Estatuts, la nostra Fundació promou una xarxa oberta, lliure i neutral per accedir a Internet on                     tothom hi és convidat a participar en les mateixes condicions i sense discriminacions, per tant, es promou la compartició                     d'infraestructures i s'exclou explícitament un ús exclusiu o "monopolístic" restringit a una única empresa, en aquest cas el «Grup                     ATTI».La infraestructura de Comuns de guifi.net ha estat sempre i ho continuarà estant en el futur a disposició de qualsevol que en                     vulgui participar.

                            2. Per garantir la neutralitat, en els nostres Estatuts s'estableix de forma explícita que la Fundació actua com a organització no                     governamental, sense obediència política i que actua sense conflictes d'interès econòmic, el que vol dir que no participa en cap de                     les empreses que eventualment pugui fer activitats en la xarxa oberta.Sempre actuem escrupolosament aplicant aquests principis.

                            3. En el cas del Poble Nou de Benitatxell, als nostres sistemes hi consta que l'activitat de construcció de xarxa oberta es remunta al                     2.011, havent-se fins i tot realitzat diverses xerrades públiques de difusió a la comarca on s’ha explicat inequívocament el caràcter                     obert a la participació de tothom en la xarxa.

                            4. Per bé que el conveni no es formalitza fins al 2.018, això no ens és estrany: En tant que provenim de la iniciativa ciutadana, sovint                     la infraestructura s'ha anat creant de forma espontània i amb la col·laboració entre societat civil, empreses i administracions.Els                     convenis de col·laboració que formalitzem amb Ajuntaments, com és en aquest cas, precisament serveixen per confirmar amb                     encara més garanties explícites i inequívoques el caràcter obert de la xarxa i impedir qualsevol exclusivitat. És a dir, per impedir que                     succeeixi el que s’afirma en les informacions que estem rebent. 

                            5. Com a organització civil, apolítica i amb una llarga trajectòria promovent la xarxa oberta, lamentem profundament que se'ns vinculi                     en picabaralles polítiques, especialment quan s'acosten períodes electorals.Si de debò des de la política i es vol fomentar la                     implicació de la societat civil, regenerar la política i elevar els estàndards ètics, i des dels mitjans, informar, com a mínim cal                     contrastar les informacions i donar-nos oportunitat d’explicar la naturalesa real de les nostres activitats i dels nostres convenis abans                     de fer-ne difusió.Esperem que simplement es tracti d’un malentès, però ens reservem el dret d'actuar contra qui de mala fe faci                     acusacions falses afectant la nostra reputació o qüestioni la nostra capacitat per relacionar-nos amb l’Administració promovent la                     xarxa oberta i la compartició d’infraestructures com a alternativa a les adjudicacions en exclusiva a empreses privades.

                            6. Ens posem a disposició de qui vulgui aclarir qualsevol informació sobre les nostres activitats, especialment al Consistori del  Poble                     Nou de Benitatxell i als seus ciutadans.

               Fundació guifi.net.

        Comparte la notícia